![](https://static.wixstatic.com/media/66824b_d3997340d0f44e8f8a2ee482228c1c04~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/66824b_d3997340d0f44e8f8a2ee482228c1c04~mv2.jpg)
Många författare, i synnerhet aspirerande sådana, finner det knepigt att komponera ett följebrev när manuset skrivits färdigt. Vad ska egentligen ett bra följebrev innehålla och hur ska det se ut?
Ett följebrev ska vara kort. Ett följebrev bör innehålla en sammanfattning av handlingen, vilken genre du skrivit samt vilken den tilltänka målgruppen ska vara. Allt detta, inklusive några rader om varför du skrivit boken och vilket budskap den ska förmedla, ska på plats på max en A4-sida. Ägna aldrig mer tid åt följebrevet än ditt manus, men se till att följebrevet är lätt att läsa och väcker förlagets intresse. Här följer fem tips på hur du kan skriva ett stilrent följebrev. Övning ger också färdighet!
Använda breda marginaler och helst av allt samma typsnitt som du använde för att skriva manuset. Ju tydligare text, desto bättre.
Skriv inte att din dröm är att bli författare eller om dina övriga fritidsintressen som inte har med skrivandet att göra när du presenterar dig själv. Förlagen är inte intresserade av att uppfylla dina önskningar. Om du redan tidigare har debuterat eller gått en skrivkurs kan du nämna det istället.
Återge det allra viktigaste från handlingen. Om följebrevet är längre än en A4 kan det tyda på att handlingen tar upp mycket plats och är krånglig att återberätta. Ett följebrev ska vara kort och koncist.
Undvik skryt. Var ödmjuk men bestämd. Du måste själv tro på din egen berättelse, men du behöver inte skryta om att du författade hela manuset på rekordtid eller att du är Sveriges nästa stora skribent.
Skriv telefonnummer och mejladress samt om du har en eventuell hemsida längst ned på följebrevet. Det ska vara lätt att kontakta dig om förlaget skulle vara intresserade av att ge ut din berättelse.
Opassande foton eller utformning av följebrevet som får det att likna ett CV är ej heller att rekommendera. Följebrevet ska inte vara för kort och bara innehålla några rader text, förlagen kräver detaljer om handlingen och varför du skrev manuset. Det räcker inte med att skriva "Hej. Här är mitt manus. Hoppas att ni ska tycka det blir roligt att läsa."
Antalet ord man får plats med kan också variera beroende på typsnitt. Om längden överskrider en A4 kan du ändra typsnitt och testa dig fram.
Det viktigaste av allt har jag valt att spara till sist: följebrevet får inte innehålla några fel! Om förlagen hittar något stavfel t.ex. redan i följebrevet kommer de att börja leta igenom manuset och snart upptäcka massor. Småfel i manus på nästan hundra sidor eller mer är i princip oundvikligt, och förlagen har därför korrekturläsare till hands. Men följebrevet är obligatoriskt och ska väcka intresse, så läs noggrant igenom det igen så att det inte förekommer några fel.
Comments