![](https://static.wixstatic.com/media/66824b_5430e19822db4acc94b23468dd5cd110~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/66824b_5430e19822db4acc94b23468dd5cd110~mv2.jpg)
Glock 17. Från Wikimedia Commons.
Det finns fler skrivprinciper än den dramaturgiska kurvan, vilket vi gick igenom i förra skrivtipset. Tjechovs pistol går ut på att se till att bara nödvändiga element finns i en berättelse och att onödiga sådana avlägsnas. Dramatikern Anton Tjechov skrev flertalet brev där principen förekommer. Den definieras enligt följande:
"Om en pistol förekommer i första akten måste den avfyras i andra eller tredje."
Om man tänker rent praktiskt är detta inte en så dum idé och det av vissa anledningar.
Säg att du skriver fantasy och karaktärerna nämner en ravin bebodd av farliga drakar. När de sedan under berättelsens gång tvingas ta sig igenom ravinen dyker aldrig någon drake upp. Lite antiklimaktiskt, inte sant?
Men det handlar inte bara om att läsaren kan bli besviken när berättelsen inte håller vad den lovar. Har du riktigt otur kommer läsaren då att mista intresset för din bok och lägga ifrån sig den. Men att ha med onödiga element stör också berättelsens flöde.
Kom ihåg den dramaturgiska kurvan och meningen med varje kapitel. Det ska finnas någon form av konflikt på varje sida som för handlingen framåt och samtidigt hindrar huvudkaraktären från att nå sitt mål. Om onödiga element introduceras som senare inte visar sig vara något hinder så följs inte den dramaturgiska kurvan där spänningen bör trappas upp. Kapitlet har också mist sitt syfte med att introducera en konflikt och föra handlingen smidigt vidare.
Undvik onödiga element som personer som inte har en roll, föremål eller varelser som nämns men aldrig dyker upp i berättelsen och platser som karaktärerna pratar om men aldrig besöker vid ett senare tillfälle. Detta ger berättelsen en bättre struktur och ökar också chansen att ett förlag nappar på idén.
Comentarios