![](https://static.wixstatic.com/media/66824b_4dfe9ca86b274710a081eef044567968~mv2.jpg/v1/fill/w_960,h_400,al_c,q_85,enc_auto/66824b_4dfe9ca86b274710a081eef044567968~mv2.jpg)
En ny trend inom litteraturen är gestaltning. För att fånga förlagens intresse krävs det att författaren vet hur man gestaltar karaktärernas handlingar och beteenden. Här finns det många rätt eller fel som författaren kan göra.
I princip finns det två sätt att skriva en händelse. De två metoderna är:
Berättande
Gestaltande
Exempel på berättande: Hon var rädd.
Exempel på gestaltande: Hon darrade och såg sig storögt omkring.
Men varför gestaltning? Visa istället för att berätta. Gestaltningen förlänger handlingen och ökar berättelsens volym. Lägg märke till hur exemplet ovan kräver mer ord när det kommer till gestaltande, för att beskriva samma sak. Men gestaltningen är framförallt en metod för att väcka läsarens intresse för vad som händer i manuset. Läsarens empati och inlevelseförmåga blir större om den känner att den får kliva in i själva berättelsen och bli en del av den.
Givetvis kan det bli för mycket och man kan gestalta sönder en scen också. Det krävs lite övning innan man känner att man får till det perfekta textflödet som inte blir för jobbigt eller tråkigt att läsa. Läsaren ledsnar snabbt om denne ständigt blir överöst med triader av ord som visar karaktärernas kroppsspråk och agerande in i minsta detalj. Det finns flera nivåer av gestaltning och mer om detta kommer i nästa inlägg.
Några saker som kan gestaltas är sinnen, uttryck och kroppsspråk, känslor, tankar och miljön. Här följer några exempel och en liten övning för dig:
Kroppspråk - Han skakade på huvudet och gömde ansiktet i händerna.
Sinnen - Den syrliga doften av svett spred sig i rummet.
Uttryck - Hon tittade på dem och de började ana ett veck mellan hennes ögonbryn.
Miljön - Gräset, som tycktes verka grönare än grönt, bredde ut sig över vidderna.
Hur skulle du gestalta följande kategorier?
Tankar
Känslor
Fundera lite på detta och kom ihåg: Visa istället för att berätta. Föreställ dig en person som upplever något speciellt. Vad tänker och känner hen? Se personen framför dig och beskriv.
Bildkälla: Magisk realism - Bibliotek Uppsala
Comentários